Cafea Arabica sau Robusta?

Ce cafea preferi?

Arabica sau Robusta?

Exista aproximativ 80 de soiuri de cafea, dintre care cele mai cunoscute, cultivate si apreciate sunt Arabica si Robusta. Acestea au in componenta, la rândul lor, subspecii. Ca si in cazul vinurilor, subspeciile soiurilor de cafea se disting prin arome diferite. Arborele de cafea din specia Arabica poate atinge la vârsta de 6 ani o inaltime de circa 5-6 m, iar cel din specia Robusta ajunge pâna la 10-15 m inaltime. Totusi, culturile se mentin prin taieri ale arbustilor la o inaltime de 2,5-3 m, pentru cresterea randamentului in fructe si usurarea culesului.

Arabica – reprezinta aproximativ 70% din productia de cafea la nivel mondial si este apreciata pentru ciresele sale de calitate superioara, de forma alungita si culoare verzuie – albastruie. Originara din Africa,  este cea mai apreciata si mai raspândita specie de cafea. Arabica se cultiva indeosebi in Africa de Est, America Centrala si de Sud, Asia de Sud – Est. Acest soi de cafea creste la altitudini mai mari de 600 metri, este sensibila la agentii externi si are nevoie de soluri bogate in minerale si de o temperatura constanta de aproximativ 20°C. Se distinge prin rafinamentul gustului si al aromei sale, este mai fina si delicata, fiind caracterizata totodata de o vivacitate care ofera personalitatea savorii. Cele mai cunoscute subspecii de cafea Arabica sunt: Bourbon, Catimor, Catuai, Etiopia Nativa Heirloom, Geisha sau Villa Sarchi.

Robusta – originara din bazinul Congo, Robusta este o specie mai rezistenta la daunatori si la variatii mari de temperatura si produce mai multa cafea per arbust fata de Arabica. Fiind mai putin sensibila, este mai usor de cultivat. Cei mai mari producatori sunt Vietnam si Brazilia. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si culoare maroniu – galbuie. Cafeaua Robusta are un gust puternic, brut, este mai putin aromata fata de Arabica, dar are o concentratie mai mare de cafeina.

Ce cafea sa aleg?

Gustul si cofeina sunt principalii factori de diferentiere. Gustul cafelei Robusta este considerat a fi putin “cauciucat”. Gustul cafelei Arabica este aromat, cu accente florale, mult mai delicat decat cel de Robusta. In ceea ce priveste nivelul de cofeina, Robusta contine o cantitate dubla fata de Arabica.

Sortimentul de cafea Arabica are o concentratie de zahar de 2 ori mai mare decat Robusta. Daca ai baut vreodata o cafea de specialitate 100% Arabica, de origine, cu siguranta ai observat ca are un gust dulceag si ca nu e nevoie sa adaugi zahar. De fapt, zaharul strica gustul adevarat al cafelei. Iar laptele diminueaza din intensitatea savorii. Zaharul si laptele se folosesc la prepararea anumitor retete de cafea, asa ca, daca vrei sa savurezi o cafea traditionala, simpla, iti recomandam sa alegi o cafea de calitate pe care sa o consumi ca atare.

In cazul cafelelor de origine, sau de specialitate, acestea sunt 100% Arabica si nu sunt amestecate cu sortimente provenite din alte regiuni. Cu fiecare cafea de origine, descoperi o poveste noua si poti calatori spre colturi indepartate ale lumii…Aici gasesti o selectie a celor mai bune cafele de specialitate din intreaga lume, cafele care ofera o experienta dusa la superlativ.

Cu siguranta acum iti este mai clar care este tipul de cafea potrivit pentru tine si iti va fi mai usor sa alegi. In mare parte, tine de gusturi.

Iar pentru momentele in care iti doresti sa simti gustul inconfundabil al cafelei, dar ai nevoie de un continut redus de cofeina, poti oricand sa incerci o cafea de calitate, decofeinizata.