Cafeaua in India

Prima oprire in calatoria noastra prin „Centura Cafelei” – aceea zona intre Tropicul Racului si cel al Capricornului unde se cultiva toata cafeaua din lume – este India. Celebra pentru Bollywood si pentru cultura sa bogata, India este recunoscuta la nivel mondial ca un important producator de ceai de calitate. Insa in ultima perioada, India incepe sa devina, incet si sigur, sinonimul cafelei cu un profil aromatic exceptional. India, ca tara de origine a cafelei, se afla din ce in ce mai mult pe buzele iubitorilor de cafea de specialitate din intreaga lume.

Cafeaua indiana inseamna o experienta aparte, oferind o subtilitate fascinanta si o intensitate stimulanta. India este singura tara unde toate culturile de arbori de cafea se dezvolta la umbra vegetatiei din jur. De regula, cafeaua indiana are o aciditate catifelata, arome puternice si gust exotic.

India are o traditie de mai bine de 400 de ani in industria cafelei, obiceiurile si tehnicile de cultivare fiind transmise din generatie in generatie. Cu toate acestea, productia de cafea de inalta calitate are o istorie recenta. In prezent, India produce aproximativ 2.5% din consumul mondial de cafea, fiind al 6-lea producator din lume. Aici exista peste 52.000 de culturi de cafea.

Plantatiile de cafea se intrepatrund cu cele de condimente, fructe si diversi arbori. Cele mai des intalnite culturi care se dezvolta alaturi de plantele de cafea sunt cele de piper, nucsoara, vanilie, portocale, banane, nuca de cocos si cacao. Astfel, majoritatea arborilor de cafea sunt „Shade Grown”, adica sunt crescuti la umbra vegetatiei din jur. Acest lucru inseamna ca tratarea cu fertilizatori este extrem de redusa, iar rezultatul final este o cafea naturala care imprumuta din notele exotice si aromele campurilor cu mirodenii din jur si a copacilor.  Sunt folosite peste 50 de soiuri diferite de arbori pentru a beneficia de umbra acestora. Acesti arbori plantati in jurul culturilor de cafea împiedică eroziunea solului pe un teren înclinat. Totodata protejeaza planta de cafea de fluctuațiile sezoniere ale temperaturii si precipitatiilor. Acesta este unul dintre elementele distinctive ale culturilor de cafea din India, care determina profilul aromatic unic.

Culturile de cafea s-au raspandit initial în Etiopia, urmand ca pana in anii 1600 popularitatea acestora sa se extinda in intreg Imperiu Otoman. Turcii au dezvoltat imediat sentimente de posesivitate si mandrie fata de cafea, dorind sa detina monopolul bauturii energizante. Cu toate acestea, curajul si determinarea indianului Baba Budan au deschis drumul spre ceea ce urma sa devina o industrie importanta a tarii. In jurul anului 1610, acesta a adus in India sapte boabe de cafea, pe care le-a purtat ascunse in propriile vesminte in drumul sau de la portul Mocha din Yemen.  Tot el a infiintat si prima plantatie de cafea in anul 1670, pe dealurile din regiunea Karnataka, care astazi ii poarta numele si gazduiesc un templu hindus pe cele mai inalte coline. De aici, panorama culturilor de cafea incanta pe oricine ajunge pe aceste meleaguri.

La vest de aceste dealuri se afla orasul Chikmagalur, unde cultivatorii au intalniri periodice ca membri ai unui club exclusivist dedicat cafelei. Pe zidurile clubului sunt atarnate capete de animale si fotografii ale baronilor din industrie alaturi de tigrii ucisi de acestia in sezonul de vanatoare.  Acestea reprezinta omagiul adus coloniilor britanice care si-au adus contributia la dezvoltarea industriei de cafea. Cand britanicii au sosit in anii 1600, cautand, in primul rand, sa puna capat monopolului olandez asupra comertului cu mirodenii si ceai, au gasit si plantatii mici de cafea sub forma de „culturi din curte”. De-a lungul secolelor, plantatiile britanice – atat de ceai cat si de cafea – s-au extins. Intelegand potentialul culturilor cu arbori de cafea, fermierii britanici au facut investitii considerabile pentru a infiinta mari plantatii langa Chikmagalur (Karnataka) in 1826, Manantody (Wynad) si Shevoroys in 1830 si Nilgiris in 1839.

Cafeaua indiana de calitate a avut un inceput tarziu. Pana in 1940, India miza pe cantitate, nu pe calitate. Astfel, un volum mare de cafea de o calitate redusa era exportata catre Uniunea Sovietica.  Tendinta de a pune pret pe volum si nu pe valoare specifica a continuat pana la inceputul anilor 1990. Din acest motiv, India a ratat startul popularitatii cafelei de specialitate, cand prajitoriile au inceput sa caute in toata lumea surse de cafea gourmet. Incepand cu mijlocul anilor ’90, guvernul indian si-a schimbat politicile si reglementarile comerciale si de productie a cafelei. Fermierii locali au aderat la segmentul premium odata cu adoptarea unor practici moderne privind procesul post-recoltare. Controlul culturilor si al boabelor de cafea obtinute a fost inasprit, iar fermierii si asociatiile primesc sprijin din partea retelelor de sustenabilitate a mediului precum “Fair Trade” și “Rainforest Alliance“.

Pentru multi cultivatori din India, drumul catre o cafea exceptionala si un profit satisfacator a inceput cu o femeie pe nume Sunalini Menon. Fost sef al controlului calitatii in cadrul Consiliului de Cafea al Indiei, Menon s-a pensionat anticipat odata cu disponibilizarile de la inceputul anilor ’90. Pentru ca departamentul condus de aceasta exista numai ca nume, nerealizand mai deloc verificari si inspectii ale culturilor, Menon a creat un program de sustenabilitate. Fermierii care aderau la acest program aveau parte de controale de calitate periodice, dar si de beneficii financiare majore. Agricultorii incep astfel sa castige in functie de calitatea recoltei si a boabelor de cafea obtinute, ci nu raportat la cantitate. In prezent, compania lui Menon, Coffeelab din Bangalore, formata din noua persoane, inspectează calitatea cafelei și ofera suport fermierilor.

Principalele soiuri cultivate in India sunt Arabica si Robusta. Cele mai cunoscute subspecii ale cafelei Arabica crescute sunt: Kents, S.795, Cauvery, Sln.9. Fermele, in general de dimensiuni mici, sunt amplasate in diferite zone geografice si beneficiaza de conditii climatice diverse. Aceste diferente, precum si cele de altitudine ( de la 700 m la Chikmaglur la 2000 m la Pulneys) determina variatii subtile, dar interesante la cafeaua indiana. Regiunile cu altitudini mari sunt ideale pentru dezvoltarea armonioasa a cafelei Arabica, iar cele cu conditii de umiditate ridicata sunt potrivite pentru cafeaua Robusta.  Zonele unde se cultiva cafeaua pot fi impartite in trei categorii:

  • Regiuni traditionale: Karnataka, Kerala și Tamil Nadu
  • Regiuni non-traditionale, relativ nou dezvoltate: Andhra Pradesh și Orissa, pe Ghatsul de Est
  • Regiunile din Nord-Est, cum ar fi Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland și Arunachal Pradesh, cunoscute si sub numele de „Cele sapte sate din India”

In prezent, in India sunt respectate anumite norme legate de culegerea și procesarea boabelor de cafea, precum si norme ecologice si microclimatice. Prelucrarea cafeleise realizeaza in principal utilizand doua metode, cea uscata si cea umeda.

Stim ca lectura merge cel mai bine alaturi de o ceasca de cafea proaspat prajita. Asadar, ce poate fi mai placuta decat sa te lasi surprins de unicitatea si gustul distinct al cafelei India Malabar Monsoon, o adevarata „comoara” indiana. Este caracterizata prin aciditatea catifelata si aromele intense accentuate prin metoda originala de prelucrare care are la baza vanturile musonice, de unde si denumirea acesteia.  Veti fi umiti de crema apetisanta a espresso-ului preparat din aceasta cafea de specialitate. Nu este necesar sa adaugati zahar, India Malabar Monsoon are o dulceata aparte.

Spirit of India este cafeaua ideala pentru fiecare moment al zilei. Mix-ul dintre accentele dulci, acrisoare si picante, completate de intensitatea gustului de ciocolata reprezinta o adevarata placere pentru papilele gustative. Fara indoiala aceasta cafea de specialitate va ajunge in topul preferintelor tale.