World’s Finest DeLuxe Coffee – Jamaica Blue Mountain

Considerată a fi perla cafelelor din întreaga lume, Jamaica Blue Mountain se distinge prin complexitatea aromatică inconfundabilă și prin savoarea delicată și pură, care se contopesc într-o adevărată simfonie senzorială. Numele de Jamaica „Blue Mountain” este o clasificare a cafelei cultivată și procesată în Munții Albaștrii din Jamaica. De-a lungul timpului, această cafea a câștigat și și-a păstrat reputația excelentă de a fi una dintre cele mai scumpe cafele din lume.

Povestea cafelei Jamaica Blue Mountain începe în secolul al XVIII-lea. În 1723, regele Louis al XV-lea a trimis trei plante de cafea către colonia franceză Martinica – insulă cu teren fertil aflată la 1 900 km distanță de Jamaica. Cinci ani mai târziu, în 1728, Guvernatorul din Jamaica, Sir Nicholas Lawes, a primit cadou o plantă de cafea din partea Guvernatorului din Martinica. Restul este istorie. O singură plantă de cafea 100% Arabica a dat naștere unei culturi deosebite. 9 ani mai târziu, prima cafea a fost exportată, cucerind lumea întreagă.

Cultura cafelei Arabica este favorizată de solul bogat în azot și fosfor din regiunile înalte și abrupte ale Munților Albaștrii din Jamaica, aflați la nord de capitala Kingston. Cafeaua se dezvoltă armonios în solul vulcanic și fertil din Munții Albaștrii, unde echilibrul dintre umiditate și luminozitate determină dezvoltarea unei cafelei cu dulceață și aromă aparte, gust bogat, corp plin și aciditate ușoară.

În Jamaica, cafeaua este cultivată și procesată ecologic, folosindu-se doar îngrăşăminte naturale din reziduuri de plante, terenul fiind curățat manual de buruieni, iar dăunătorii culturilor fiind eliminați fără pesticide. Cafeaua organică se diferențiază prin atenția deosebită acordată în procesul de cultivare, fără folosirea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice dăunătoare atât organismului, cât și mediului înconjurător.

Jamaica Blue Mountain este un brand în sine, reflectând atributele excepționale ale cafelei. Pentru a putea purta denumirea de cafea Jamaica Blue Mountain, aceasta trebuie să fie cultivată la altitudini mai mari de 1 800 m în parohiile din Portland, Sf. Andrei, Sf. Maria și Sf. Toma, care cuprinde o suprafață de aproximativ 6 000 de hectare. Cultura cafelei în Munții Albaștrii se caracterizează, în cea mai mare parte, prin exploatații mici de până în 4 hectare, dar și prin ferme mari, de 70 de hectare. Există în jur de 25.000 de fermieri mici și mari.

Rezultatul este ceea ce a fost desemnată a fi cea mai bună cafea din lume, pe scurt, Rolls Royce-ul cafelelor la nivel mondial. Cultura cafelei în Jamaica este strict controlată din punct de vedere al calității și autenticității caracteristicilor sale. De aceea, producția anuală de cafea în Jamaica, cuprinsă între 1000 de tone și 1350 tone, este foarte mică raportată la standardele mondiale de export, fiind echivalentul a 0.1% din producția columbiană.

Caracterul său exclusivist este susținut și de faptul ca Jamaica Blue Mountain este singura cafea din lume care este ambalată și depozitată în faimoasele butoaie de lemn, în loc de saci.

Revenind la istoria cafelei, Jamaica a devenit un lider în cafea și cel mai mare producător din lume, între anii 1800 și 1840, cu o producție anuală de 70.000 de tone. În 1838, sclavia a fost abolită și multe plantații de cafea au fost închise, făcând loc culturilor pentru industria alimentară dezvoltate de sclavii eliberați pentru ei înșiși. Prin 1890, industria cafelei din Jamaica era în haos, iar guvernul a adoptat o lege pentru a oferi instruire în domeniul cultivării competente a cafelei, ridicând-o la rang de artă.

Totuși, controlul calității a fost o provocare pentru următorii cincizeci de ani, până la următoarele două decizii și evenimente care au marcat evoluția industriei. Prima, în 1944, a fost decizia guvernului jamaican de a stabili o Operațiune de Compensare Centrală a cafelei, în cadrul căreia întreaga cantitate de cafea pentru export trebuia să fie procesată și prelucrată. Cea de-a doua, a fost crearea Consiliului Jamaican al Industriei de Cafea (sau JCIB), în 1950, împuternicit să îmbunătățească, să controleze și să mențină calitatea și reputația cafelei din Jamaica.

Fiecare butoi de cafea verde în parte trebuie să treacă testul riguros al controlului calității realizat de Consiliul Jamaican al Industriei de Cafea înaintea exportului. Deși acest aspect durează mult și poate cauza întârzieri, nu s-a compromis niciodată această procedură. Acest lucru poate dura timp și pot fi cauzate întârzieri, dar calitatea este extrem de importantă și strict controlată, asigurându-se că orice cafea Jamaica Blue Mountain întrunește atributele valorii sale specifice.  În plus, JCIB stabilește standarde riguroase și exacte pentru cultivarea, recoltarea, prelucrarea și comercializarea cafelei, asigurându-se că rezultatul final este întotdeauna o ceașcă de cafea excelentă, o adevărată feerie a gustului. CJIC inspectează, certifică și clasifică produsul final pe baza criteriilor de mărime a boabelor de cafea, precum și pe baza numărului de defecte. Sistemul de notare folosit de CJIC este Gradul 1, Gradul 2, Gradul 3 și Peaberry, reflectând nivelul de calitate.

Cu o producție anuală de cafea verde scăzută, din care un mare procent, de 85% – 90%, are destinația Japonia, Jamaica Blue Mountain își perpetuează poziționarea sa de lux în industria cafelei și rămâne un etalon al exclusivității.

Pe scurt, iată de ce este considerată Jamaica Blue Mountain una dintre cele mai bune cafele din lume?

  1. Producție totală relativ scăzută
  2. Condiții unice de cultivare
  3. Culesul arborelui de cafea se realizează doar manual, însemnând sute de ore de muncă intensivă
  4. Proces riguros de control al calității, realizat manual și supravegheat în permanență