Beneficii ale consumului de cafea proaspat prajita asupra sanatatii organismului

Cu o medie de 1,5 miliarde de cesti consumate in fiecare zi la nivel mondial, cafeaua este cea mai populara bautura, dupa apa, bineinteles. Cafeaua este mai mult decat o sursa de energie, inspiratie si placere. Are numeroase beneficii asupra bunei functionari a organismului si este un aliat pentru sanatate. Te-ai gandit vreodata la ceasca ta zilnica de cafea ca la un elixir de sanatate?

Pentru a profita de numeroasele beneficii ale cafelei, trebuie sa ai in vedere un adevar putin constientizat de catre consumatori: cafeaua este un produs agricol, perisabil si sensibil la agentii externi cu care intra in contact. Fiind parte din alimentatia zilnica, trebuie sa acorzi importanta sursei si mai ales prospetimii cafelei, la fel cum faci in cazul alimentelor. O cafea este considerata a fi proaspatain perioada de pana la 4, 5 saptamani dupa prajire. Ulterior, incepe procesul rapid de degradare al acesteia.

Boabele de cafea sunt bogate in vitamine, substante minerale, grasimi naturale. Cafeaua contine cafeina, polifenoli, acizi hidroxilici, flavonoizi, antocianine. Acesti compusi au efecte antioxidante si de reducere a deteriorarii celulelor. Cafeaua contine si metilpiridina, o substanta cu efect anticancerigen, care nu este prezenta initial in boabele de cafea verde, ci se formeaza in timpul prajirii. Ea este prezenta atat in cafeaua cu cafeina, cat si in cea decafeinizata. Consumul moderat al cafelei prezinta o serie de beneficii conform numeroaselor studii realizate de-a lungul timpului.

  1. Cafeaua previne diabetul zaharat de tip 2

    Dupa un studiu realizat pe o perioada de 18 ani, cercetatorii de la Harvard au observat ca bautorii de cafea au un risc chiar si cu 50% mai mic de a se imbolnavi de diabet zaharat de tip 2 , in comparatie cu cei care nu consuma cafea.

  2. Cafeaua previne aparitia bolilor precum: Alzheimer, Parkinson, dementa senila, ciroza hepatica, cancer la colon, pietre la rinichi, cancer oral, de esofag si faringian

    Cercetatorii au studiat efectele consumului constant si moderat de cafea, concluzionand ca 2 pana la 5 cesti pe zi ajuta la lupta impotriva anumitor boli. Riscul de Parkinson si ciroza hepatica scade cu aproximativ 80%, iar cel de pietre la rinichi cu 50%. Riscul de instalare a cancerului in organism este redus cu aproximativ 25% datorita metilpiridinei prezente in cafeaua proaspat prajita.

  1. Cafeaua imbunatateste starea de spirit si performantele cognitive 

    Cu siguranta ai observat ca ai o stare de spirit mai buna dupa ce bei cafea. Studiile efectuate de oamenii de stiinta britanici demonstreaza numeroase beneficii ale cafelei asupra bunei functionari a creierului. Cafeaua imbunatateste memoria si gandirea logica, precum si capacitatea de concentrare si timpul de reactie.

  2. Cafeaua scade riscul afectiunilor cardiovasculare

    Un studiu desfasurat in Japonia pe o perioada de 15 ani arata cum consumul zilnic de cafea reduce considerabil riscul afectiunilor cardiovasculare, in special la femei.

  3. Cafeaua faciliteaza calmarea durerilor de cap

    Desi cafeaua nu are proprietati analgezice directe, aceasta sporeste eficienta de absorbtie a calmantelor. Din acest motiv, multe medicamente pentru dureri de cap includ cafeina in formula lor.

  4. Cafeaua este o sursa importanta de antioxidanti

    Antioxidantii sprijina sistemul imunitar si ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi, molecule care determina oxidarea celulelor si instalarea diferitelor tipuri de cancer. Cafeaua neagra, fara zahar, are un continut de fibre si polifenoli mai ridicat decat orice alta bautura de pe planeta. Consuma cafeaua preparata sub forma de espresso, iar antioxidantii din aceasta vor avea cel mai mare randament asupra organismului.

  5. Cafeaua nu provoaca aciditate 

    Oamenii de stiinta din Marea Britanie au demontat mitul conform caruia consumul de cafea poate cauza aparitia aciditatii in stomac si a ulcerului gastric sau duodenal. Aciditatea gastrica are o multime de alte cauze, de la alimentatie la stres.

  6. Cafeaua previne aparitia cariilor dentare

    Cercetatorii brazilieni de la Universitatea Federala din Rio de Janeiro au remarcat ca substantele active din cafea distrug pelicula bacteriana care determina aparitia tartrului dentar. Atentie insa, doar consumul de cafea neagra, fara zahar, ajuta la prevenirea aparitiei degradarii dintilor.

  7. Cafeaua nu da dependenta

    Contrar credintei populare, cafeaua nu creeaza dependenta, iar in termeni medicali nu exista notiunea de sevraj in urma lipsei de consum a acesteia. Simptomele resimtite de cei care renunta la consumul de cafea, precum dureri de cap sau stari de somnolenta, reprezinta doar reactia organismului la lipsa efectelor stimulatoare ale cafelei.

  8. Cafeaua consumata in doze mici pe parcursul zilei sporeste atentia

    Vrei sa fii mai atent, energic si activ? Alege cafea proaspat prajita si imparte doza zilnica in portii mai mici pe care sa o consumi pe parcursul intregii zile, iar efectele te vor surprinde. Ai grija sa nu pastrezi si sa consumi cafeaua dupa mai mult de 4, 5 saptamani de la prajire. Poti sa alegi gramaje mai mici, din diverse sortimente de cafea de specialitate, 100% Arabica pentru a trai experienta completa a cafelei.